Акафист святому мученику Трифону

Святой Трифон, живший в третьем веке, с детства был наделен от Господа способностью врачевать, ясновидением и утешать людей. Он не брал никакой платы, а лишь призывал людей поверить в силу Господа Иисуса Христа, Который помогает людям по их молитвам. Трифона казнили в ужасных муках, которые он стойко переносил. На Руси святой Трифон почитается со времен Ивана Грозного, когда он явился в видении своему сокольнику и помог найти улетевшую царскую птицу. Акафист мученику Трифону читается для излечения от тяжелых болезней, а также для помощи в голодные времена и сохранения выращенных плодов.

Святой мученик Трифон

Кондак 1

Избранный Богом и причисленный ко святым, священномученик Трифон! Моли о нас грешных, Господи Христе, и помоги нам победить мир, плоть и диавола, борющегося с нами во многих путях, яко Ты победил их благодатью и силою Христа, возлюбленного Тобою, да избавившего нас от врагов наших, видимых и невидимых:

Радуйся, Трифоне, скорый помощник всех с верою и любовью к тебе притекающих!

Икос 1

Подражая образу родительского благочестия, христианскую нравственность принял от юности еси, святой мученик, и малый годами, старомыслящий, истинно совершенный христианин, явился еси. Мы, помня твою добродетельную жизнь, хвалим тебя в лицо:

Радуйся, благочестивый сын добрых равных родителей; Радуйся, великое его утешение.

Радуйся, непрестанная радость Ангела-Хранителя твоего; Радуйся, от юности всего себя Богу отдававшая.

Радуйся, от юности Христовой возлюбленная; Радуйся, от детства благодатию Божию обильно стяжавшая.

Радуйся, непорочную душу свою открывающая; Радуйся, что уготовил себя в храме Святого Духа.

Радуйся, образ жития святителя в юности его показавшая; Радуйся, радуйся верных благочестием своим.

Радуйся, с детства за все сие возлюбленная Богом.

Радуйся, Трифоне, скорый помощниче всех к тебе с верою и любовью притекающих.

Кондак 2

Видя Господа, яко волею на путь благочестия, в нем наставленный родителями твоими, притекай, и яко истинно любя Бога, сотвори себя в обители Святого Духа с детства и отверзи уста свои, чтобы Воспевать Он: Аллилуйя.

Икос 2

Силу веры твоей показывая, Господь Христос даровал тебе, святому мученику, еще юному, дар чудотворений, за сие вопием:

Радуйся, от раннего возраста совершенную любовь к Богу проявляющая; Радуйся, не только слушатель заповедей его, но и бывший с детства работник.

Радуйся, от юности христианских добродетелей стяжавшая; Радуйся, жизнью, верой и любовью с малых лет угодившая Богу.

Радуйся, дар исцелений от Него приемлющий; Радуйся, иждивенный дар на пользу ближним.

Радуйся, целительница многих болезней; Радуйся, в бедах отпущение подающая.

Радуйся, страдание в радость обращающая; Радуйся, целительнице сего исцеления во славу Божию.

Радуйся, истину православной веры показавшая; Радуйся, пробуждающая нас к прославлению Бога.

Радуйся, Трифоне, скорый помощниче всех к тебе с верою и любовью притекающих.

Кондак 3

Верою и любовью стяжал ты от Бога власть изгонять нечистых духов, мучающих людей и заставляющих их петь Богу: Аллилуйя.

Икос 3

Видя силу Божию, ниспосланную тебе, святой мученик, бесы отшатнулись, подражая бесноватым людям. Видя это, я пою тебе:

Радуйся, власть от Бога над нечистыми духами получившая; Радуйся, таковых силою Божиею изгоняющая.

Радуйся, врагу человека вредить людям запрещающая; Радуйся, козней диавольских и ангелов его губительница.

Радуйся, силу его низлагавшая; Радуйся, немощь свою показывая.

Радуйся, страхом и трепетом их поражающая; Радуйся, силу веры Христовой являющая.

Радуйся, верных во славу Божию возносящая; Радуйся, предстательство святых в скорбях и болезнях наставляющая.

Радуйся, обращаться к Богу в нуждах наших научающая; Радуйся, помощь наша, от Бога нам подаваемая.

Радуйся, Трифоне, скорый помощниче всех к тебе с верою и любовью притекающих.

Кондак 4

Если хочешь отвратить языки от пути зла и открыть им истинный путь, ведущий к Вечной Жизни, это и есть истинная вера, Православная вера, хоть в Рим из Компсады, Господь тебя возьмет, и в в царских чертогах они проповедуют Богу и учат его многому.

Икос 4

Хоть многих на путь спасения наведешь, да попустит Господь диаволу вселиться в царской дочери, и жестоко мучить ее, и многие части ее бросить в огонь и воду. Дело не в том, что врач торжествует, и не в том, что страдания королевской дочери гасят его силу. Но когда силы мира сего и всякая врачебная хитрость ничего не могли поделать и исповедовали свою немощь, тогда по повелению Божию диавол заговорил, как бы один, и изверг его, и понес, и вот, он это Трифон. Тогда ищите усердно и найдите его в Компсаде. И приду к нему, и существую даже далеко от Рима, диавол возопил громким голосом, и вышел, и девица исцелилась. Увидев это, я дивлюсь и говорю:

Радуйся, Трифон, который еще далеко, диавола прогоняющий; Радуйся, яко диавол бессилен перед тобою исповедоваться.

Радуйся, молящимся Тебе помощь скорая; Радуйся, целительнице недугов силою Божиею.

Радуйся, оставленных врачами в руки свои принимающая; Радуйся, от печали к радости переходяй.

Радуйся, унылым утешение посылая и страждущим радость.

Радуйся, Трифоне, скорый помощниче всех к тебе с верою и любовью притекающих.

Кондак 5

Видишь верных, яже в Риме, чудо, яко пришествие твое, в вере утвердившееся и Бога прославившее, яко адского змия победил и верующим в Него даровал такую ​​силу: Аллилуиа.

Икос 5

Ищу уверений, приду к тебе в Риме, святой Трифон, яко ты диавол боялся его, умоляя императора Гордиана, но яви его и его синклиту, и людей в чувственном образе диавола, и ты сделал не унывал, но, постясь, шесть дней молился ты Господу. В седьмой день, придя к царю, синклиту и народу, ты закричала: «Говорю тебе, нечистая душа, во имя Господа моего Иисуса Христа, покажи себя и яви свой демонический образ тем, кто здесь находится, и признаться в своей беспомощности…». И будь таким. И напрасно все безобразия бесы и дивятся вере святителя, вопиющих:

Радуйся, Трифон, не могут бесы ослушаться его; Радуйся, Трифон, по твоему повелению духи нечистой силы являются в телесном виде.

Радуйся, Трифон, силою Божиею повелевший диаволу исповедать, яко против христиан, имеющих святую православную и апостольскую веру, силы не имеют; Радуйся, Трифон, ему возвещено, что бесы имеют власть мучить только тех, кто следует своим греховным похотям и делает дела, угодные диаволу.

Радуйся, Трифон, яко бежать от языческой нечестии нас научил; Радуйся, Трифон, яко всех учишь бежать от всякого греха, а к добродетелям подвизаться.

Радуйся, веру православную нам твердо наставляющая; Радуйся, желающим жить благочестиво помоги.

Радуйся, Трифоне, скорый помощниче всех к тебе с верою и любовью притекающих.

Кондак 6

Видя, как дитя властно повелевает духовную злобу в поднебесье, убоюсь многих, и слыша беса и видя своими очами, вера Христова, обратившись к Богу, имеет силу иметь; нечестие и прочие заблуждения свои отложи, крестясь и чистыми устами сердца, благодарно поя Богу песнь: Аллилуиа.

Икос 6

Благодаря тебе положи в руки царя, мученик, дары и злато, но ты, Христа Бога стяжав, все вменил в ничто, даже в этом мире почитаются как блага, и царские дары принял, но служи ближних твоих с ними, и идя на родину в компсад, ты все раздавал нищим, сиротам и всем нуждающимся, непрестанно помня, как будто ты расточил богатство земное, тленное, собери себе на Небесах богатство нетленное , вечный. Мы же, научив вас так делать, взываем к вам:

Радуйся, Трифоне, чуждую сребролюбию душу твою явившую; Радуйся, милость души яви.

Радуйся, бедных питающая; Радуйся, к нищим сострадание проявляющая.

Радуйся, заповедь Христову «Просящему у тебя давай»; Радуйся, и научи нас соблюдать заповеди Божии.

Радуйся, яко шествием твоим в Рим и возвращением в Камсаду многих утешила, ободрила и обрадовала; Радуйся, что ты показал нам образ, как соединить несокрушимые богатства на Небесах с тленными богатствами на земле.

Радуйся, на служение ближнему нас научающая; Радуйся, любви к ближнему наставляющая.

Радуйся, образ праведного жития нам показующая; Радуйся, как правило веры в Бога, надежды на Него, любви к Нему и ближнему, и прочих христианских добродетелей сама нам покажи.

Радуйся, Трифоне, скорый помощниче всех к тебе с верою и любовью притекающих.

Кондак 7

Нечестивый римский царь Деций взошел на престол, и христианская кровь пролилась по всей вселенной. Наступает время, когда ты, святой мученик, судишь Господа, чтобы снять страдания, но своей кровью и своим мученичеством запечатай свою веру и свою великую любовь к Богу, и таким образом низвергни до предела силы, противящиеся и наставляющие многих, но гряди, несущие страсти, и поющие Богу: Аллилуиа.

Икос 7

Как город не может укрыться на вершине горы, так и ты, святой мученик, гонения царя Декием над древними христианами, невозможно укрыться от палачей, потому что ты, без страха перед всеми исповедовавший Христа, по силой слова многих обратил ко Христу, именем Его исцелил больных. И прослышав о тебе, святой Трифон, игемон Аквилинский, чтобы взять тебя и поставить перед судом, ты предал все, что приходило к тебе в руку Бога твоего, радуясь, что и тебя Господь соделал соучастником Своих страданий, и Вера, Боже, видя ревность, стонет:

Радуйся, Трифоне, ко спасению многих приводивший; Радуйся, многих от лукавого в веру истинную, более православную обращающая.

Радуйся, чудеса твои, силою Божиею творимая, в вере воспринимаемая ими, утверждающая их; Радуйся, яко действенная твоя вера в Бога откроется всем во всей вселенной.

Радуйся, безжалостный враче, силою Божиею, яко в древности и ныне вся болезни исцеляющая; Радуйся, надежду оставленную врачами.

Радуйся, скорое утешение болящих, с молитвою к тебе прибегающих; Радуйся, бесстрашно веру Христову проповедующая.

Радуйся, от имени неверующих за проповедование Христа Бога на мучение; Радуйся, грядущих мук не страшись.

Радуйся, не бояться людских запретов научающая; Радуйся, во всем уповавшая на Бога.

Радуйся, Трифоне, скорый помощниче всех к тебе с верою и любовью притекающих.

Кондак 8

Услышав, что воины ищут тебя, ты не укрылся от них, мученик, ни в горах, ни в пустынях, но, защитив себя молитвой и крестом, дерзновенно предал себя в руки палачей и, радостью великой ноги твоей повел Никешию, сокрушил всякую истинную веру и поручил Богу петь: Аллилуиа.

Икос 8

Каждый раз, когда игемон спрашивал тебя на суде: «Кто ты, какова твоя судьба и во что ты веришь?», ты, не задумываясь, отвечал ему: «Меня зовут Трифон; родина — Компсада; но у нас нет судьбы, мы не верим, как будто все по промыслу Божию. По вере я христианин, и Христос есть моя крепость, моя сила, моя слава и моя радость». Это твое исповедание услышано, благословляем тебя, святой Трифон, смотри:

Радуйся, суду неправедному дерзновенно представлявшая себя; Радуйся, укрепи верующих в Божий промысел.

Радуйтесь, люди, верующие в свое предназначение, постыженные; Радуйся, научи нас во всем уповать на Бога.

Радуйся, рабом Христовым себя исповедаю; Радуйся, верным тем исповеданием радость подавай.

Радуйся, от сонма нечестивых с исповеданием ко святым пришедшая; Радуйся, не страшась грядущих мучений нечестивых за исповедание истинного Бога.

Радуйся, едина истина, боголюбивый; Радуйся, солги и отвергни отца твоего, диавола.

Радуйся, Христова надежды призывающая; радуйся, силою твоею призывая его.

Радуйся, Трифоне, скорый помощниче всех к тебе с верою и любовью притекающих.

Кондак 9

Выслушав исповедь твою, исполненную гнева и злобы, и упрекаю тебя в ранах и муках. Но ты, мученик Трифон, с радостью почитая явление страданий за Христа, не безмолвно возгласил Богу песнь: Аллилуиа.

Икос 9

Витя, Орлиный многословный, видя, что ты не убоялся жестоких запретов, как кроткая овца, стремящаяся соблазнить тебя ласковыми словами, но, не имея времени, становишься большим злым волком, усугубляя собственные запреты. Но ты был тверд и непоколебим, ты остался благодатью Божией, возбуждая верных возвещать тебе:

Радуйся, жестоких наказаний не убоялась; Радуйся, телесной смерти не боясь.

Радуйся, за веру православную души своей не предавшая; Радуйся, в сем ум совершенный, и истинную веру во Единого Бога храни.

Радуйся, не к земной, но к небесной мудрости стремящаяся; Радуйся, игемон, врага твоего, спасения желающий.

Радуйся, к познанию истинного Бога палача твоего приводящая; Радуйся, благодатная Христова проповедница.

Радуйся, христиане, Христово возлюбленный; Радуйся, готовый страдать.

Радуйся, муки Христова, яко сокровищ недостающая; Радуйся, во время лютых мук Божественным светом сияющая.

Радуйся, Трифоне, скорый помощниче всех к тебе с верою и любовью притекающих.

Кондак 10

Услышав, что ты говоришь, как будто ты не исповедуешь истинной православной веры, удача есть огонь неугасимый, Аквилин сильно разгневался и велел тебя, святой Трифон, повесить, побить; Ты же, услышав в сем повелении глас Господень, призывающий тебя на подвиг страданий, воззвал к Богу: Аллилуиа.

Икос 10

Яко свеча горит огнем, так и душа твоя, святой Трифон, пылает любовью к возлюбившему тебя Богу, и, вняв повелению игемона, даже над тобою, ты сам снял с себя одежды и предал свою тело в руке палачей, но я создал всех палачей, да я. Видя такую ​​вашу ревность о Боге, все верные глаголю:

Радуйся, с радостью приготовляя себе раны за Христа принять; Радуйся, одежды свои сними ради любви к Искупителю нашему, некогда за грехи наши обнажилась.

Радуйся, добровольно предавшая себя в руки палачей, подражающая Христу; Радуйся, им связанный и повешенный на муку.

Радуйся, лютое напряжение за Христа принявшая; Радуйся, за три часа терпеливых и беспощадных побоев.

Радуйся, древний мучитель, ни единого стона и ни одного голоса не испускающий; Радуйся, ударов, вязей, ран, ожогов и иных страданий претерпевший.

Радуйся, безмолвно, яко получив удары, снизу ранами тело твое изъязвилось; Радуйся, страданием своим силу Божию прославляющая.

Радуйся, терпением своим палачей посрамив; Радуйтесь, христиане, радующиеся делам вашим.

Радуйся, Трифоне, скорый помощниче всех к тебе с верою и любовью притекающих.

Кондак 11

Терпение и подвиг твой видел еси, святой Трифон, а также силу твою Адамантовую, и прославил грядущего народа Подвижника Христа Бога песнью: Аллилуиа.

Икос 11

Яко стена тверда и нерушима пред тобою, нечестивый судия, не столько прославляй Бога, давшего тебе сию силу, но, дерзнув преклониться и льстить себе и убояться смерти, но принеси бесовскую жертву. Но ты, святой мученик, исповедовавший вслух всех веру Христову, обличил безумие гонителей и показал мудрость верующих во Христа; игемон, выдумав мучения для другого, велел снять тебя со столба и, привязав коня, потащил его. Мы постараемся прославить ваши страдания:

Радуйся, телесно раненый и конем быстро влекомый; Радуйся, зимние стужи переносящая.

Радуйся, научи нас в земных скорбях обращать умы наши к Богу; Радуйся, любовь сему холодному миру, яже к Богу, наставляющая.

Радуйся, делами покажи нам, как надлежит преходящее страдание на земле ни за что считать; Радуйся, исполненная любви и милосердия ко всем людям.

Радуйся, за любовь свою, за врагов своих молитвы Богу возносящая; Радуйся, в темницу опять брошенная, и томление, и муку, и болезнь в лютом заточении претерпевшая.

Радуйся, ясно показывая, яко тягчайшие земные страдания ничто, но люди обращаются к Богу и ради Бога терпят скорби и раны; Радуйся, на отсечение головы твоей с радостью шедшая и пред тем отсечение в руке Бога твоего, ради Него воздвигнувшая всех лютых, предавшая душу свою святую.

Радуйся, пред усекновением о всем молящийся, яже поминающий тебя и в память твою приносящий святые жертвы, да услышит его Господь и всякую просьбу его исполнит; Радуйся, после успеха твоего в видении, в отечестве твоем похоронить повелевшая, так нас любить отечество научая.

Радуйся, Трифоне, скорый помощниче всех к тебе с верою и любовью притекающих.

Кондак 12

Не только на земле, святой мученик, был ты помощником и заступником всех нуждающихся в твоей помощи, но и после смерти не перестаешь поручать себе проблемы с струящейся верой и любовью, как бы спасая от царского гнева боярина Трифона, когда Яхда пришел к нему, и ты дал ему прилетевшего царского сокола. Сам Трифон сокольник находится в этом месте, откуда приходит помощь от тебя, в благодарность за освобождение твое воздвигнуть священный храм во имя твое, мученика Трифона. Мы добрые дела, бывшие твои, воспоминая, песнь благодарения Богу возносим: Аллилуиа.

Икос 12

Воспевая Твои многоразличные чудеса, Твою чудную и скорую помощь, яко никогда не отвергаешь ни одного усердно обращающегося к Тебе с верой, любовью и надеждой, но всех притекающих к Тебе и пред святой иконой Твоей смиренно молим о внезапных бедах и скорби исправляя .во благо исцеляет недуги, утоляет боли и помогает всякому в беде и боли, кто к тебе приходит и немощь тебе дает, благословляем Тебя:

Радуйся, молитвы и прошения наши прими; Радуйся, молящаяся о нас пред Престолом Божиим.

Радуйся, милости Божией нам непрестанно просящая; Радуйся, от неожиданных бед и зол избавление наше непреложное.

Радуйся, от бед и напастей, грехом ради нас гонимая, скорое убежище; Радуйся, слез многих от горя пролитая, сухая.

Радуйся, многие боли угасившая; Радуйся, от нее не отвратившийся от святой иконы твоей не отвратившийся.

Радуйся, за всех приходящих к тебе под кров твой принимающий; Радуйся, здравие нуждающимся в скорейшем исцелении.

Радуйся, оставленная врачами и ради своих неизлечимых и тяжких болезней смерть себе ожидающая, скорое и безвозмездное исцеление; Радуйся, и ныне, как и в древности, для тебя живу, неиссякаемый источник бесчисленных и разнообразных чудес.

Радуйся, Трифоне, скорый помощниче всех к тебе с верою и любовью притекающих.

Кондак 13

О святой мученик Трифон! Принимаем эту маленькую Обаче благодарных и любимых сердец, возводившую нашу молитву к Благодарным и возлюбленным Сердцам, поклонение Господу, вашу теплую молитву о нас, недостойных: хворое исцеление, печальное утешение, умащенное мазью окунанием, и всем нам требуемое здравствуй телеканала и спаси Проси Бога Щедрого, прежде всего, избавь нас от лукавых бесов, но помня твое чудесное заступничество за нас, да прославим Бога, давшего нам такой молитвенник, целителя и чудотворца, поют песню: Аллилуйя.

Этот кондак читается трижды, затем 1-й икос «По образу и подобию отцов благочестивых…» и 1-й кондак «Богоизбранные…».

Мо­ли́т­ва

Спаси нас от его лютых сетей каждый день чрева нашего, особенно в день нашего последнего вздоха, ходатайствуй за нас. Тогда будь нам помощником и скорым преследователем злых духов, и проводником в Царствие Небесное. И хотя вы ныне стоите с ликами святыми на Престоле Божием, молитесь Господу, да даруют нам причастники радости и вечного счастья, и с тобою прославляем Отца и Сына и Святаго Утешителя Дух на века веков. Аминь.

Понравилась статья? Поделись с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Adblock
detector