Акафист преподобным старцам Оптинским

Кондак 1

Избранный Богом от суетного мира, вам, о преподобные отцы Оптинские, благоговейно крест свой вознесите и Христу верою следуйте, яко доблестный предстатель пред Господом, ныне усердную молитву вознося, с любовию вопием: радуйтесь, преподобные отцы Оптинстия, благодать старцев подсвечника.

Акафист преподобным старцам Оптиным

Иконки 1

Всем сердцем иночествуя ангельское житие отринув, премудрости Боже, и в объятия Отца с любовью вверженный в монастыре Оптиной, узким и мучительным путем до конца дней твоих. Потому и поем на сице: Радуйся, притекающая радостно по зову Господню; Радуйся, что ты следовал за Христом всем своим желанием. Радуйся, крест свой получивший; Радуйся, больше Господа ничего не любящая. Радуйся, ради Христа себя всегда отвергавшая; Радуйся, блаженные наследники Царствия Божия. Радуйся, преподобные родители Оптинстия, подсвечнике домашняя благодать.

Кондак 2

Видя сети диавольские, яко паутиной расстилающиеся на вселенную, и чувствуя в глубине сердца своего, как будто люди спасаются от них одним смирением, бросьте себя в теплой молитве ко Господу, умильно взывая: Аллилуиа.

Иконки 2

Поняв сердцем и умом, яко всякое живое существо не оправдывается делами своими пред Богом, и всегда удерживая грехи свои пред очами своими, потоки слез, видимые Единому Господу, источают не переливаясь, принося покаяние души , к Нему образ его нам являем, вопиюще: Радуйся, грехов собою взором явленный; Радуйся, что получил от Господа дар умиления и слез. Радуйся, блаженство плача о грехах познавших; Радуйся, бессонную боль ими стяжавый. Радуйся, проповедникам в земле покаяния; Радуйся, на небесах ныне Господь утешает тебя. Радуйся, преподобные родители Оптинстия, подсвечнике домашняя благодать.

Кондак 3

Силу искупительных страданий Христовых, святых, яко нерушимое упование на спасение вложи в себя, наихудшего из всех человеков, и что ты достоин милости, не помышляя ни о чем, и за сие с великим смирением и благодарением вопий к Бог: Аллилуйя.

Иконки 3

Имея в сердце своем дар божественного смирения премудрости, истинные ученики Христовы, смирявшие себя до смерти на кресте, все ваши дела и дела бесполезны. Растущий более подвиг, выше всего возрастающий и смирение, уже дивясь ему, глаголем: Радуйся, послушание и смирение Спасителю ведая; радуйся, яко смирение Господа славы вознесения. Радуйся, смирение без гнева и кротости стяжавый; Радуйся, смирение и упрек душам покой обрели. Радуйся, избранные нищетой духовной обогатившиеся; Радуйся, яко твое есть Царствие Небесное, уготованное нищим духом. Радуйся, преподобные родители Оптинстия, подсвечнике домашняя благодать.

Кондак 4

Буря страстей, воздвигнутая плотью и диаволом, утоляющая, наставляющая ум владыки на пагубные страсти, постящаяся, мужественно понуждающая природу, пользующаяся благодатью Божией, чтобы худшее подчинить лучшему и худшее поработить плоть к духу, подвижник Христос Христос не перестает воспевать: Аллилуиа.

Иконки 4

Услышав слово Господне, яко Царствие Небесное нуждалось и только нуждающиеся наслаждались им, постом, бодрствованием и молитвой трудитесь непрестанно и распинайте плоть свою страстями и похотями Христовыми, нерушимо соблюдайте монашеские правила. Тебя же благословляем: Радуйся, благое иго Христово усердно носившая; Радуйся, яко духа сердца твоего трезвением не угасил. Радуйся, крепкая устами твоими сохраняющая; Радуйся, тело свое безжалостно угнетавшая. Радуйся, дела умные с делами телесными сочетавшая; Радуйся, в терпении души твоей стяжал. Радуйся, преподобные родители Оптинстия, подсвечнике домашняя благодать.

Кондак 5

Светоносное имя Иисуса, яко непобедимое оружие против бесовского воинства, непрестанно в сердце с верою носящего, неиссякаемый источник благодати обретается, восходящий от силы в силу и огонь к огню прилагающий, с очищенным смыслом поющий Тебе Бог: Аллилуйя.

Иконки 5

Видя все время болезнь свою и спасительную и благодатную силу Иисусовой молитвы, никогда не переставай делать ее, страсти придатки острые и все козни вражьи острые, в тишине сердечной молитвенная беседа с Господом таинственно обретенный, учишь нас вопиять тебе: Радуйся, весь ум свой в молитве погрузивший; Радуйся, всю душевную боль имевшая. Радуйся, в молитве ничего напрасного не помыслила; Радуйся, имя Иисуса наяву не призывавшая. Радуйся, усердные молитвы подвижницы; Радуйтесь, все просящие во имя Господне, что молитвенники получили. Радуйся, преподобные родители Оптинстия, подсвечнике домашняя благодать.

Кондак 6

Приступая сердцем в молитве ко Кресту о грехах страждущих человеков Господи, возопи со рыданиями, преподобне, скорби о погубленных твоих грехах и неизреченную любовь к пламенному Искупителю нашему, до конца жизни твоей трепетно ​​вопияй Ему: Аллилуиа.

Иконки 6

Я воссиял в сердцах ваших светом божественной любви, вы будете ненавидеть и гнушаться славы земной и восхвалять ее, но с радостью примете позор людской и все скорби с открытым сердцем, будете усердно участвовать в поругание Христа. Нам же образ злобы и терпения явлен призывающим: Радуйся, язвы Господа Иисуса Христа в теле своем носившая; Радуйся, упреки, яко врачевание очищающее, усердно пьющая. Радуйся, что от земных почестей ты отвернулся всем сердцем; Радуйся, о ненавидящих Тебя с любовью молишься. Радуйся, обидевших тебя, яко благодетелей возлюбивших; Радуйся, непрестанно благодарящего Милосердного Господа. Радуйся, преподобные родители Оптинстия, подсвечнике домашняя благодать.

Кондак 7

Хотя Господь спасается от всех человеков и приходит к разумению истины, видя твое благоволение и непрестанное дело в исполнении заповедей Его, отверзи умы твои, чтобы понять пути Его и научить тебя оправданием Его. С тем же просветленным сердцем воспою: Аллилуиа.

Иконки 7

Чудны дела Твои, Господи, как бы более книжника наставил Ты рабов Твоих, которые всем сердцем ищут Тебя и отверзают глаза свои, чтобы разумели чудеса закона Твоего. Благословляем же преподобных Твоих, родителей наших Оптиных, всегда познававших заповеди Твои, яко и любишь их глубоко, и поем им: Радуйся, слова Божии, яко много богатства сокрыто в сердце твоем. ; Радуйся, всем сердцем любящая заповеди Божии. Радуйся, всяк путь неправды гнусен; Радуйся, от пути Господня ни в чем не уклонившаяся. Радуйся, на доброе дело приготовивший себя и не стыдись; Радуйся, слово Божие приявшая, во Христе много мира обретшая. Радуйся, преподобные отцы Оптинские,благодать подсвечника дома старика.

Кондак 8

Помышляя о себе странниками и пришельцами на земле, не возжелаете приобрести ничего из тленного мира сего, но сердца ваши не обратятся к земле, но прилепятся к единому Богу, вознося чисто к Нему Песня: Аллилуйя.

Иконки 8

Всякая плотская страсть, уклоняющаяся от любви к Господу, отбрасывается всем сердцем, единственная потребность требует. Всегда у ног Иисуса с сидевшей на корточках любовью, не отверженной, не прикладывая себя к благам жизни и возлагая все свое упование на Господа. Славим и вас, святых: Радуйтесь, без пристрастий к миру житие свое завершившее; Радуйся, от забот земных освободившись, сладость чистой молитвы познавшая. Радуйся, мирские заботы с твердою верою отложившая; Радуйся, нежадность и послушание пагубной страсти умерщвляющей. Радуйся, святое соблюдение монашеского обета нестяжания; Радуйся, послушницы Христовы, волю свою урезавшие. Радуйся, преподобные родители Оптинстия, подсвечнике домашняя благодать.

Кондак 9

Все молитвы твои и все силы твои, подвиг, преподобный, во еже приобрети чистоту душевную и телесную, без него, по слову Христову, никто Бога не увидит; так и от чистого сердца в раю Господнем достойно пойте дивную песнь правды, призывая: Аллилуиа.

Иконки 9

Постом и укрощающей молитвой борющиеся с душой плотских похотей, да не преобладает над тобою мысль о грехе, о Господе Боге, единственной силе, которая имеет силу победить естество чина, дар чистоты и целомудрия будет благословен. Темже прими от нас следующую похвалу: Радуйся, благодать Божия на борение с плотью со смирением привлекавшая; Радуйся, труды и лишения возлюбившая, покой телесный отвергнувшая. Радуйся, яко постами и ночными молитвами умерщвил желанья плоти; Радуйся, законы природы силою Христовою победившая. Радуйся, тело и душу Господу очистившая; Радуйся, чистая сердцем, в вечном блаженстве Бога видящая. Стать счастливым,преподобные родители Оптинстии, благодать подсвечника старца дома.

Кондак 10

Если хотите спасти свои души для вечной жизни, то все помыслы о земных и временных делах будут оставлены Спасителю нашему, великая заповедь о любви Своего ученика подавшего, дел и истинного следования. Посему, на благо ближнего твоего, теплою любовью, потом любовью призывая Небесного Отца всех народов: Аллилуиа.

Иконки 10

Всею душою возлюбив ближнего, найди в себе Царствие Божие, того же, низведи огонь свой к сердцам своим, испепели любовь Божию, неизменно ею пропитанную, жертвуй собою всецело на дело любви. Ныне и ты слышишь от нас благоговейную песнь: Радуйся, святою любовию всех человеков возлюбившая; Радуйтесь, кроме нескольких ежей, все первые. Радуйся, со слезами воздыхавшая в людских скорбях; радуйся, вместившая в сердцах всех притекающих. Радуйся, не напрасно никого от себя освобождающая; Радуйся, души твои ближним уверенная. Радуйся, преподобные родители Оптинстия, подсвечнике домашняя благодать.

Кондак 11

Молитвенную песнь приносим вам, преподобные отцы наши Оптинцы, ибо ваш путь есть воистину право ходить в знании. Блаженна еси, Христову поработавшая и силы вражии посрамившая, истинное правило добродетели явится всем призывающим Господа: Аллилуиа.

Иконки 11

Твои блестящие дела восхваляем, преподобные отцы наши Оптинстия, благословляем тебя, яко преславных воспитателей иноков и чудных собеседников Ангелов, ныне на небесах у Престола Божия и молящихся о нас, любовно поющих им: Радуйся, трезвение непрестанное фанатическое рвение; Радуйся, пламени зоркости сердечной хранительница. Радуйся, столпы послушания нерушимые, все претерпевшая; Радуйся, в Царствие Божие много скорбей вшедшая. Радуйся, иноческое житие равноангельского подвижника; Радуйся, добрые рабы Божии, благодати и верности. Радуйся, преподобные родители Оптинстия, подсвечнике домашняя благодать.

Кондак 12

Благодать на дар, проси о нем у Господа, ты, блаженный, истинно хвалящий. Услышь наши вздохи, не презри наших слез. Умоли Господа утолить лютые страсти наши, даруй нам слезы грехов наших, да чистой душою и непорочными устами вместе с тобою воспеем в Господнем раю: Аллилуиа.

Иконки 12

Поющих тебе ныне, о преподобный, хвалебными гласами видишь, яко не песни уст ищешь, но подвига следования твоего, смирения сердечного и жизни исправления. Между тем, в покаянии, помощи твоей просим, ​​но подвизаемся с любовью, с глаголом: Радуйся, здравствующих хранящая; Радуйся, немощных и сирот укрепительница. Радуйся, руку помощи падающим подающая; Радуйся, слезы утешения кающимся посылаяй. Радуйся, всех призывающих тебя, скорых помощников; Радуйся, теплых ходатаев нашего спасения пред Богом. Радуйся, преподобные родители Оптинстия, подсвечнике домашняя благодать.

Кондак 13

О прославлении святых Христовых, преподобных отцов и старцев, Моисея, Антония, Исаака, Илариона, Анатолия, Иосифа и Второго Исаака, Льва, Макария, Амвросия, Варсонофия, Второго Анатолия, Нектария и Никона, как семи столпов и семь лампад в монастыре Оптинстей от сияния! Услышь нашу нынешнюю молитву и испроси у Господа смирения и смертной памяти, да избавит нас Господь от всякого зла и дарует христианскую смерть всем вопиющим Ему: Аллилуиа.

(Этот кондак читается трижды, затем икос 1 и кондак 1).

Понравилась статья? Поделись с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Adblock
detector